Mielőtt belevágna a felnőttképzési engedélyeztetésbe ...

... gyakran feltett kérdések
a felnőttképzési engedéllyel kapcsolatban
és a válaszok.


Szóval, mielőtt belevágna a felnőttképzési engedélybe ...

Felnőttképzési engedély díja


A felnőttképzési engedély díja a hatóság felé az első engedélyeztetésnél:

 1. 103 000 Ft alapdíj + 68 000 Ft programonként: OKJ-s képzésnél, A képzési kör, szakmai képzésnél, B képzési kör és nyelvtanfolyamnál, C képzési kör.

 2. 23 000 Ft tréningek, azaz D képzési kör, akárhány képzésnél.

 3. Szakmai programkövetelmény beadása a Kamarának szakmai képzésnél: ingyenes, kösse fel az alsóneműt.

 4. Nyelvi programkövetelmény beadása a hatóságnak, ha még nincs olyan elfogadva, ami jó Önnek: ingyenes, kösse fel az alsóneműt.

A felnőttképzési engedély díja, ami ezen felül van:

 1. OKJ-s képzésnél, szakmai képzésnél, nyelvtanfolyamnál: 500 000 Ft banki letét vagyoni biztosíték.

 2. A képzési programok előminősítése, programonként: 10 000 - 60 000 Ft, általában 20 000 Ft.

 3. Ha segítséget vesz igénybe, felnőttképzési szaktanácsadó tiszteletdíja teljes felkészítésnél: hat számjegyű, azon belül bármelyik véglet lehet.

 4. Képzési minőségbiztosítási rendszer kiépítése, 100 000-től egy millióig bármennyi lehet.

 5. Mindegyik képzésnél: szakmai vezető, akinek tanári, vagy andragógiai végzettsége van és aki vagy bejelentett alkalmazott, vagy a minősítendő gazdasági társaság tagja.

 6. Mindegyik képzésnél: állandó helyszín, ahol legalább ügyfélszolgálatot és adminisztratív tevékenységet tudsz kialakítani.

Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Felnőttképzési engedély nyilvántartás


Így lehet megtudni, milyen képző intézmények és oktatások engedélyezettek:

 1. Elmegy a Pest Megyei Kormányhivatal honlapjára: Pest Megyei Kormányhivatal Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály

 2. Ott a felnőttképzés menüpontban, a Nyilvántartás pontra rákattint.

 3. A linken rákattint az "Engedéllyel rendelkező képző intézmények érvényes és törölt programjainak nyilvántartása" pontra és az be fog tölteni egy excel táblát.
  Az excel táblázatból lehet megtudni, milyen engedélyezett képző intézmények és oktatások vannak.
  Ez a link: Felnőttképzési engedélyek nyilvántartása a Pest Megyei Kormányhivatalnál

Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Felnőttképzési engedély megszerzése

 1. Kiválasztja, hogy milyen oktatást, képzést érdemes és mit szeretne engedélyeztetni, milyen kategóriában.

 2. Megnézi annak a kategóriának az elvárásait.

 3. Megnézi, van-e az adott oktatáshoz odarendelt, jogszabályi elvárásoknak megfelelő oktatója. Itt tudja megnézni (figyelem! Uncsi jogszabályveszély): 393/2013. (XI.12.) Korm. rendelet 16. § (7) - (10) bekezdés.

 4. Megnézi, van-e az adott oktatáshoz odarendelt, jogszabályi elvárásoknak megfelelő terme, eszközei: 393/2013. (XI.12.) Korm. rendelet (1)-(6) bekezdés.

 5. Kialakítja az ügyfélszolgálatot.

 6. Kiválasztja a megfelelő szakmai vezetőt, ha nem Ön lesz az.

 7. Megtervezi és megírja a képzési programot.

 8. Kialakítja az iskola oktatási folyamatait.

 9. Elkészíti, vagy megvásárolja a minőségbiztosítási rendszert.

 10. Összeállítja a képzési dokumentációt.

 11. A kész képzési programokat előminősítteti.

 12. Megírja a minőségcélokat és megköti a vagyoni biztosíték szerződést OKJ-s, szakmai és nyelvi képzésnél. A vagyoni biztosíték díja: 500 000 Ft a kezdő összege, vagy biztosítónál, kb. 50 000 / év. A banki ügyintézés azonnali, a biztosítós szerződés kb. egy hónap.

 13. Beadja a kérelmet az elektronikus rendszeren keresztül.

 14. Előkészíti a szükséges dolgokat, dokumentumokat az ellenőrzésre, engedélynyelven: helyszíni szemlére.

 15. Sikeresen helyt áll az ellenőrzésen, engedélynyelven: helyszíni szemlén.

 16. Cél: megvan az engedély. Pezsgőbontás.


Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Felnőttképzési engedély kérelem

 1. A felnőttképzési engedély kérelmet elektronikusan tudja beadni.

 2. Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, előbb hozzáférést kell kérnie a Pest Megyei Kormányhivataltól, egy űrlapot kell kitölteni: Engedély kérelem űrlap hozzáférés igénylése

 3. A letöltött űrlapot kitölti. Ha nem Ön a cég képviselője, akkor az űrlap második oldalán lévő meghatalmazást kitölti, tanúztatják két tanúval és a képviselő és Ön is aláírja.

 4. A kitöltött, aláírt űrlap(ok)at, az aláírási címpéldánnyal, egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói igazolvány másolatával, vagy az egyéni vállalkozók nyilvántartásába való felvételről kiadott igazolással beszkenneli.

 5. A beszkennelt dokumentumokat elküldi ide, udvariasan, kísérőszöveggel ellátva: fir.jelszo@pest.gov.hu

 6. A jelszó e-mailben fog megérkezni, a belépési névért fel kell majd hívnia az e-mailben megadott telefonszámot.

 7. A belépési nevet és jelszót nagyon alaposan mentse el, őrizze meg, mert nem csak az engedély kérelmezésénél, hanem majd az engedélyezett oktatások lejelentésénél is szüksége lesz rá.

 8. Amikor minden megvan, itt tud belépni és elkezdeni kitölteni a kérelemhez szükséges dolgokat: Engedély űrlap kitöltése


Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Szabadpiaci képzések

 1. Szabadpiaci képzések: engedéllyel nem rendelkező oktatások, alap esetben áfásak.
  Az engedélyezett képzések áfa mentesek.

 2. A szabadpiaci képzések: gyakorlatilag bármit oktathat bárkinek, az oktatók és a termek feltételei sincsenek megadva. Csak az állami statisztikát kell leadnia, az OSAP 1665-öt, semmilyen más kötelezettsége nincsen.

 3. Egyetlen egy képzéstípusnál kötelező az engedély: az OKJ-s képzéseknél.

 4. A szabadpiaci képzések az állam által nem minősítettek.


Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Felnőttképzési törvény

 1. Ha Ön engedélyt szeretne szerezni, az engedély megszerzését és az engedélyezett felnőttképzést a 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény szabályozza.

 2. A felnőttképzési törvényből megtudhatja többek között azt, hogy milyen oktatásokra szerezhet engedélyt, milyen oktatások nem kaphatnak engedélyt, mi az engedély megszerzésének menete és feltételei, mi legyen benne a képzési programban és felnőttképzési szerződésben, mik az ellenőrzés szabályai.

 3. A felnőttképzési törvény 2013. szeptember 1. óta van érvényben.


Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Felnőttképzési engedélyszám

 1. Kétfajta engedélyszám, azaz nyilvántartásba-vételi szám van: van az intézménynek egy alap engedélyszáma és ebből jönnek létre az oktatások engedélyszámai.

 2. Az intézmény felnőttképzési nyilvántartásba-vételi száma így néz ki: E-a sorszám a teljes nyilvántartáson belül/az év, amikor az engedélyt megkapta az intézmény. Például: E-009896/2020

 3. A képzések nyilvántartásba-vételi száma: az intézmény felnőttképzési nyilvántartásba-vételi száma / a képzés típusa, azaz képzési köre: A,B,C vagy D és rögtön mellette hogy az adott intézménynél abban az adott képzési körben hányadik a képzés. Például: E-009896/2020/C001


Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:


Felnőttképzési engedély kiadása


A felnőttképzési engedély kiadásának menete:

 1. Ön beadja a kérelmet elektronikusan.

 2. Ha formailag minden rendben van, akkor OKJ, szakmai és nyelvi képzésnél, azaz A, B és C képzési körnél a beadás után kis idővel, általában pár héttel jelentkeznek Önnél a szakértők, ellenőrzésre, engedélynyelven: helyszíni szemlére.
  Tréningeknél, azaz D képzési körnél nagyon valószínűtlen a helyszíni szemle, de a szabályok lehetővé teszik, tehát kizárni nem lehet.

 3. Ha formai hiba van a kérelemben, a hatóság e-mailben értesíti Önt és a hiánypótlást az elektronikus felületre tudja feltölteni. Ha rendben van a hiánypótlás, utána jelentkeznek Önnél a szakértők ellenőrzésre, engedélynyelven helyszíni szemlére.

 4. A helyszíni szemle időpontját telefonon egyezteti a megadott képviselővel a vezető szakértő. Általában egy hétre előre.

 5. Az időpontról e-mailben is küld értesítést és a hatóság is kiértesíti Önt a szakértők megbízóleveléről, amit az elektronikus felületen tud megnézni.

 6. A helyszíni szemlén megérkeznek a szakértők, általában két, több képzési kör esetén három szakértő.

 7. Ha a helyszíni szemlén minden rendben van, akkor általában egy-két hét alatt a hatóság kiadja az engedélyt. Ha bármi nem jó a szemlén, akkor lehetőség van hiánypótlásra.

 8. Az engedély kiadását a intézmény elektronikus felületén tudja ellenőrizni, általában ott jelenik meg először a főoldalon, hogy "engedélyezve". E-mailben is kap értesítést az engedélyezésről és a nyilvántartásba-vételi számról és később postán is megérkezik.

 9. Onnantól kezdve, hogy Önnek megvan a nyilvántartásba-vételi száma, hirdetheti, hogy minősített, engedélyezett képzése(i) van(nak).


Hasznosnak találta és másoknak is segítene? Ossza meg a cikket:
Miért felnőttképzési engedély?

Mert ez technikailag egy állami "jogosítvány" felnőttképzésben. Lehet nélküle is oktatni, szabadpiaci alapon, azonban támogatott képzéseknél, OKJ-s tanfolyamoknál, nagy megrendelőknek tartott tréningeknél nem csak, hogy adu ász, hanem nélküle be sem engedik a kártyaasztalhoz.


Ki szerezhet felnőttképzési engedélyt?

Szinte bárki: egyéni vállalkozó, Bt, Kft, Rt, Zrt, egyéni cég, alapítvány, egyesület, állami intézmények. Magánszemélyként nem szerezhet engedélyt.Milyen esetekre való a felnőttképzési engedély?

A legislegelső lépés a felnőttképzési engedélynél, hogy pontosan tudja, miért akarja megszerezni. OKJ-s képzés? Támogatott nyelvi képzés? Szakmai képzésének presztízs? Tréningjének tekintély? Bármi is az ok, a legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyen vele.
Miért? Mert az engedély egy macerás dolog, erre később ki is térek majd és akkor fog Önnek valódi lehetőséget és bevételnövekedést hozni, ha eltökélt.

Akár Ön pályázott, akár a megrendelő nyerte a pályázatot és Önnél szeretné megrendelni a képzést, a felnőttképzési engedély a jogosítvány, hogy ezekhez a pénzekhez hozzájuthasson.
Az engedély esetei


Kinek nem kötelező a felnőttképzési engedély?

Az OKJ-soknak és egy sor támogatott képzésnek kötelező. A (FIGYELEM!!! Uncsi jogszabályveszély) 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény első paragrafus ötödik bekezdésében találja meg azokat a képzéseket, amelyeknél nem csak, hogy nem szükséges a felnőttképzési engedély, nem is tudja kérelmezni, mert nincs milyen képzési körbe belerakni őket.

És még: tréningek, tanfolyamok, konferenciák, amelyek áfásak és teljesen szabadpiaciak. A tréningeknél akkor érdemes engedélyben gondolkozni, ha presztízsben gondolkodik és nagy megrendelőkben.Milyen képzésekre szerezhetek engedélyt?

A: OKJ-s képzések
B: Egyéb támogatott szakmai képzés: olyan szakmai képzés, amire nincs OKJ.
C: Támogatott nyelvi képzések.
D: Egyéb támogatott képzés: röviden és tömören, a tréningek világa. Nem OKJ, nem nyelvi, nem szakmai képzések.
A képzési körökről még több információt itt talál.


Hogyan tudom engedélyeztetni a különleges képzéseket?

Ha különleges képzést akar engedélyeztetni, mert a különlegessége mellé az engedély adta elismertséget is szeretné, érdemes tudni, hogy, mint minden különleges dolog, az átlagosnál nagyobb fába vágja a fejszéjét.

Az sem biztos, hogy egyáltalán lehetséges, vagy úgy lehetséges, ahogy szeretné. De nem lehetetlen! Az adott képzéstől, képzési programtól, a célcsoporttól, az óraszámtól, a belépési feltételektől, sok mindentől függ, de nem lehetetlen különleges képzést engedélyeztetni. Olyat, ami eltér az átlagostól. Csak érdemes tudni, hogy nem lesz egyszerű.
A különleges szolgáltatások pénzben is kifejeződő előnyeiről itt olvashat egy szösszenetet.


Miért fontos pontos célokkal belevágnom az engedélybe?

Biztos történt már Önnel is olyan, hogy valamibe úgy vágott bele, hogy "majd csak lesz valahogy". Azt hiszem, így már mindannyian voltunk, akár kisebb, akár nagyobb projektről volt szó. Néha jól sült el, azonban többször, mint nem, bizony nem az lett a dolog vége, mint amiért elkezdődött.

A felnőttképzés nagy sikert, eredményt, bevételt és örömöket hozhat hozzáértő kezekben. Azonban, mielőtt belevág, vagy éppen, mielőtt magasabb fokozatba kapcsolna, érdemes átgondolni, hogy miért is vág bele.

Ahogy az ügyfeleimnek szoktam mondani, ne azért mondja el nekem, hogy pontosan mi a célja az engedéllyel, mert nekem akar megfelelni, hanem azért, mert nem mindegy, hogy a felnőttképzése, a képzési programja hogyan épül fel. És ahhoz, hogy valóban eredményt tudjon hozni később az engedély, ahhoz az elején kell jól felépíteni. És a jó felépítéshez pontosan tisztában kell lenni a célokkal, hogy miért csinálja.
Pillantson be a színfalak mögé!


Mik azok a képzési körök egyáltalán?

A képzési körök gyakorlatilag képzéstípusok. Amikor egy képzésre engedélyt akar szerezni, akkor ezt képzési körben tudodja megtenni. Az "A" képzési kör az OKJ-s képzések világa, a "B" képzési kör a szakmai képzéseké, a "C" a nyelvi képzéseké, a "D" az egyéb képzéseké, pl. tréningeké.
A későbbiekben, ha szeretné, bővítheti az engedélyezett képzési körei számát, vagy a képzései számát egy képzési körön belül. Vagy mindkettőt. Amelyiket csak szeretné.Mik a feltételei, hogy megszerezhessem az engedélyt?

A 7 legfontosabb feltétel a felnőttképzési engedély megszerzéséhez:

1. Szüksége lesz felnőttképzési szakértő által előminősített képzési programra. Persze, ehhez előbb a képzési programot szükséges összeállítani. A képzési programnál rengeteg mindenre érdemes odafigyelni, szoktam is mondani, hogy egy képzési program összeállításánál áll vagy bukik, mennyi pénzt fog az egész projekttel csinálni. Miért? Mert nem mindegy, hogy utána mi alapján működik majd és hogyan. Nagyon nem mindegy. Erről később még mondok Önnek egy-két izgalmas dolgot.

2. Szakmai vezetőre is szükség lesz, akit munkaviszonyban kell foglalkoztatni. Azaz nem Önnek, hanem az intézménynek, gazdasági társaságnak, szóval annak a szervezetnek, aki (amelyik) az engedélyt kérelmezi. A gazdasági társaságoknál tagi jogviszony is elfogadott.

Magyarul: ha a gazdasági társaság tulajdonosának megvan a szükséges végzettsége és előélete, akkor lehet ő a szakmai vezető, nem kell alkalmazottnak lennie. A szakmai vezető végzettségére többféle verzió lehet, a legáltalánosabb: pedagógiai végzettség (azaz: a diplomáján legyen ott: tanár), és minimum 3 év igazolt felnőttképzési gyakorlat, amit az a munkáltató igazolhat, akinél szerezte ezt a gyakorlatot. Ha andragógus az illető, akkor nem kell felnőttképzési gyakorlat. Bonyi? Pedig még csak az elején tartunk. :-)

3. Állandó képzési helyszínének mindenképpen lennie kell, a képzésnek megfelelő tárgyi feltételekkel. Különösen érdemes arra figyelni, hogy ennek a helyszínnek benne kell lennie a cég telephelye(i), vagy székhelye között.

4. Oktatók, a képzési körnek megfelelő végzettséggel. Különösen figyeljen erre OKJ-nál, szakmai és nyelvi képzéseknél, nagyon nem mindegy az oktatók végzettsége.

5. Felnőttképzési minőségbiztosítási rendszer, minőségbiztosítási, képzési dokumentációk. Azaz: reeeeeeeengeteg papír. A felnőttképzési minőségbiztosítási rendszer "A" (OKJ) "B" (szakmai) és "C" (nyelvi) képzéseknél kötelező penzum, nem lehet megúszni. De szerintem nem is érdemes, mert sokat segít majd az engedély megtartásában.

Mert az igazi pénzt, a bevételt nem az engedély megszerzésénél realizálja, hanem a megtartásánál.

6. Vagyoni biztosíték, "A" (OKJ) "B" (szakmai) és "C" (nyelvi) képzéseknél szintén kötelező penzum. Figyeljen nagyon oda, hogy mi van a bankkal kötött szerződésben, hogy megfeleljen minden, felnőttképzési jogszabályi előírásnak. A vagyoni biztosíték összege egyébként az engedély beadásakor 500 000 Ft.

7. Hatósági eljárási díjak megfizetése: a felnőttképzési engedélykérelmet elektronikusan tudja beadni. Ehhez szükséges, hogy előbb befizesse a hatóságnak az eljárási díjakat. Az eljárási díjak kiszámítása nem túl egyszerű, a hatóság honlapján talál táblázatokat (és itt fent egy rövid, lényegretörő leírást). Ha több képzési körben és több képzést engedélyeztet, szerintem érdemes előbb megkeresni a hatóságot, hogy jól számolt-e.
Az engedélyezés menetének 21 pontja


Mekkora befektetés az engedély megszerzése?

Nagy. És nem csak a pénz mennyiségére, habár az sem lesz kevés, akkor is, ha magának csinálja, hanem a ráfordított időre és energiára gondolok.

Meg tudja csinálni egyedül is. Kint van minden információ. Megtalálja a hatóság honlapján a jogszabályokat. A blogomat elolvassa elejétől a végéig, nagyon sok hasznos információt talál, amit máshol nem lát leírva, ráadásul szórakoztatóan. Ahogy a Felnőttképzési Szakértői Bizottság egyik tagja fogalmazott, egészen komoly témákról is kifejezetten szórakoztatóan írok. Szóval, minden információ kint van. Nincsenek titkok.

Átolvassa, értelemezi a jogszabályokat, összeállítja az anyagokat. Nem azt mondom, hogy egyszerű, de nem megcsinálhatatlan. Így is közel egymillióba fog kerülni, a képzések számától és képzési körtől függően. És mindezek mellett, az engedélyben nem a megszerzése az igazán nehéz. Hanem a megtartása.
Számoljon!


Hány évre kapom majd meg a felnőttképzési "jogosítványt", azaz a felnőttképzési engedélyt?

Az engedélyt határozatlan időre adják majd Önnek.
A hatóság elveheti, vagy akár Ön is visszaadhatja. Az engedélynél, jobban, mint valaha, nagyon fontos, hogyan van előkészítve és felépítve. Mert utána határozatlan ideig az alapján fog működni és nem mindegy, hogy mit kap határozatlan időre.


Vannak ellenőrzések, büntetések? Elveszíthetem az engedélyt?

Igen. Bizonyos esetekben már az engedély megszerzését követő évben is kaphat ellenőrzést, azonban általában kétévente fog majd ellenőrzéseket kapni, "A", "B" és "C" képzési körnél a minőségirányítási rendszert is auditáltatni kell majd kétévente.
Nem megfelelőség esetén a hatóság büntet legalább minimálbér 1, 5, 8, vagy 10 szeresére, súlyos esetekben az engedélyt visszavonhatja. De nem csak az ezért érdemes jól működni. Hanem azért is, mert jó működéssel jobb üzleti eredményt is el tud érni.
A felnőttképzési engedély ellenőrzésekről bővebben itt olvashat.


Mit javasol, mit gondoljak át, mielőtt nekivágnék?

5 apróság van, amelyek elvezethetnek ahhoz, hogy sikerrel megszerezhesse ÉS megtarthassa a felnőttképzési engedélyt, azaz nyugodtan aludhasson.

Ezek közül az apróságok közül az egyik az, hogy az engedélyt úgy érdemes kérelmezni, hogy később azt a gyakorlatban működtetni is tudja, hogy valódi bevételt, forgalom-és presztízsnövekedést hozzon Önnek a felnőttképzési engedély.
Ehhez nem elég a szakmához, a felnőttképzéshez érteni, a jogszabályi buktatókat, a joggyakorlatot és a szakértői szakmai gyakorlatot is ismerni szükséges. A felnőttképzési engedély olyan, mint egy jó párkapcsolat. Nem elég megszerezni, meg is kell tudni tartani. Békességben és prosperálva. :-)

Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, ugyanúgy, mint egy párkapcsolatnál is, az engedélynél is érdemes figyelni az apróságokra. Is.
Hogy aztán később, amikor már megszerezte az engedélyt, minél több képzést tudjanak Önnél megrendelni.


Miért figyeljek a megtartásra?

Ugyanazért, amiért egy párkapcsolatot, egy ingatlant is nagyobb energia jó állapotban megőrizni, fejleszteni, mint megszerezni. Ha nem figyeli a jogszabályokat, a változásokat, könnyen mellényúlhat. Büntetés meg, milliós is lehet.

FONTOS: nem ijesztgetni, hanem segíteni akarok. Hogy lássa, az engedély megszerzése csupán az első lépés egy soklépéses utazásban, amelyik arról szól, hogy a képzésekkel értéket teremtsen magánek és környezetednek.
Az egyik tévhit


Miért szerezzek engedélyt?

Ha csak azért szeretné megszerezni az engedélyt, mert miért ne, akkor inkább ne! Több baja lesz belőle, mint előnye. A felnőttképzési engedély egy komoly dolog. Komoly munka a megszerzése és még komolyabb a megtartása. A felnőttképzési engedély enni kér. Nem olyan, mint egy jogosítvány, amit berak a fiókba, aztán ha nem kell, akkor lejár magától.

Akkor szerezzen engedélyt, amikor komolyan gondolja. Ha tudja, hogy valóban jelentős bevéltenövekedést érhet el általa, vagy a nagy megrendelői, vagy a pályázatok, vagy a preszítzs által.
Mert az engedély elindíthatja egy olyan úton a felnőtképzésben, akkor is, ha a képzéseknél még kezdő, hogy több, jobb képzései legyenek, nagyobb bevétele és nagyobb presztízse.


Sok tanfolyamot kívánok,Pásztor EszterA legfrissebb cikkek a felnőttképzésről és felnőttképzési engedélyről:
Eszter további cikkei